

Leblebija sušena
Leblebija je biljka koja spada u grupu mahunarki i obiluje belančevinama. Ona se smatra izuzetno hranljivom namirnicom za ljudsku ishranu. Seme leblebije, koje je slično semenima soje ili suvom zrnu graška, ima svetlosmeđu boju i može se koristiti na različite načine. Može se pripremati kao varivo ili dodatak drugim jelima. Takođe, nezrelo seme se može koristiti kao mladi pasulj ili grašak. U nekim kuhinjama, leblebija se melje u brašno i koristi za pravljenje raznih peciva. Osim toga, iz nje se mogu pripremati popularni orijentalni specijaliteti poput falafela i humusa.
Leblebija je bogata hranljivim sastojcima. Sadrži značajne količine belančevina, ugljenih hidrata, biljnog ulja, vlakana i minerala kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Takođe, leblebija ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje brzi skok šećera u krvi nakon konzumacije. Ova namirnica je posebno korisna kao izvor gvožđa, koje je važno za održavanje zdravog krvotoka. Uz to, nedavna istraživanja su otkrila da čak i lišće leblebije može biti vredan izvor hranljivih materija, uključujući vitamine i minerale. To ukazuje na potencijalno šire korišćenje ove biljke u ishrani i kao alternativnog izvora hranljivih materija, naročito u zemljama gde se leblebija uzgaja u većim količinama.