Crni čaj cejlonski iz Sri Lanke

Crni čaj prirodno sadrži kofeintj. tein, kako se to kaže jezikom čaja. Ima isti okrepljujući efekat kao i kofein u kafi – ali ga organizam sporije apsorbuje i efekti tada traju duže. Zato je odlična alternativa kafi, a čini vas i manje nervoznim.

Kao i zeleni čaj, listovi ovog čaja sadrže teaflavine zbog fermentacije. Ove sekundarne biljne supstance spadaju u grupu polifenola i odgovorne su, između ostalog, za tipičnu crvenkasto-narandžastu boju ovog čaja. Polifenolima se pripisuje dejstvo koje je dobro za zdravlje, smatraju se antioksidativnim i antiinflamatornim (deluju protiv-upalno) – tako recimo, mogu da doprinesu normalnom funkcionisanju imunološkog sistema i zaštiti od slobodnih radikala.

Osim toga, on sadrži i manje količine vitamina, elemenata u tragovima i tanina – koji mogu da pomognu u regulisanju krvnog pritiska i nivoa holesterola i da deluju umirujuće na želudac i creva.

Category: